€ / EUR

Vyberte menu

Ft / HU

€ / EUR

CZK

   BORKOS

Recepty s kávou

Kávová roláda

Úžasne jemná a nadýchaná roláda s lahodnou kávovou plnku. Dokonalá!
INGREDIENCIE
CESTO:
  • 5 ks vajce
  • 8 PL kryštálový cukor
  • 8 PL polohrubá múka
  • 3 PL vychladená káva
  • 1 KL kypriaci prášok do pečiva
 
KÁVOVÝ KRÉM:
  • 250 g Mascarpone
  • 2 PL instantá káva
  • 250 ml 33% smotana na šľahanie
  • 60 g cukor práškový
POSTUP
  • Vajíčka oddelíme a z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  • Po jednom pridávame žĺtky. Postupne pridáme aj po lyžiciach studenú kávu a múku. Na záver vmiešame prášok do pečiva.
  • Pripravené cesto vylejeme na menší plech (30x20), ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 10 minút.
  • Upečené cesto preložíme na utierku a ešte teplé pomocou utierky zrolujeme. Necháme úplne vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme krém. Instantnú kávu vmiešame do smotany na šľahanie a dáme variť. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým sa káva úplne nerozpustí. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Následne ju vyšľaháme do tuha.

Rýchla kávová pena s čokoládou

Nadýchaná čoko pena s kávovou arómou.
INGREDIENCIE
CESTO:
  • 2 PL instantná káva
  • 2 PL voda
  • 2 tégliky smotana na šľahanie
  • 2 PL práškový cukor
  • 100 g čokoláda
POSTUP
  • V malej miske vymiešame instantnú kávu so studenou vodou.
  • Čokoládu nasekáme na drobné kúsky a rozpustíme v 50 ml ohriatej smotany. Necháme vychladnúť.
  • Zvyšok smotany vyšľaháme vo veľkej miske s cukrom do šľahačky.
  • Do šľahačky primiešame vychladnutú čokoládu a kávu. Ešte minútu šľaháme.
  • Penu rozdelíme do pohárov a dozdobíme kávovými zrnkami.

Kávovo – škoricová bábovka

Škorica a krémová instantná káva dodajú klasickej bábovke neodolateľnú arómu.
INGREDIENCIE
  • 5 ks vajce
  • 150 g kryštálový cukor
  • 100 ml olej
  • 100 ml minerálka
  • 230 g polohrubá múka
  • 1.5 KL kypriaci prášok
  • 1 štipka soľ
  • 1 KL mletá škorica
  • 1 PL instantná krémová káva
  • trochu maslo na vymastenie formy
  • trochu hrubá múka na vysypanie formy
POSTUP
  • Vajíčka rozklepneme a bielky oddelíme do veľkej misky.
  • Bielky šľaháme, kým nestratia priehľadnosť a potom postupne (po lyžiciach) zašľahávame cukor, kým nevyšľaháme pevný bielkový sneh.
  • Do snehu po jednom zašľaháme žĺtky, primiešame minerálku a olej.
  • Nakoniec do misky preosejeme múku, kypriaci prášok a soľ. Vymiešame.
  • Polovicu cesta prelejeme do inej misky a vymiešame so škoricou a kávou.
  • Rúru rozohrejeme na 180°C a formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  • Najskôr do formy navrstvíme kávové cesto, naň nalejeme „čisté“ cesto a špajľou niekoľkokrát prejdeme po obvode formy, aby sa cestá zľahka prepojili.
  • Bábovku pečieme zhruba 40 minút, alebo kým z nej zapichnutá špajľa nevyjde čistá.
  • Podávame so šálkou dobrej kávy BORKOS - ARTcoffee

Korenistá káva so škoricou

Lahodná káva ochutená škoricou a kardamónom je tým pravým, horúcim pokušením kávičkárov.
INGREDIENCIE
  • 3 KL mletá káva
  • 5 ks kardamón (zrniečka)
  • 1.5 KL škorica
  • 1 štipka mleté čierne korenie
  • 600 ml voda
  • podľa chuti cukor
 
ŠĽAHAČKA:
  • 200 ml smotana na šľahanie (33 %)
  • 20 g práškový cukor
POSTUP
  • Kardamón si rozdrvíme v mažiari, pridáme čierne korenie a škoricu. Všetko zalejeme horúcou vodou a chvíľu povaríme.
  • Pridáme mletú kávu a všetko poriadne premiešame. Krátko povaríme a odložíme z plameňa.
  • Takto pripravenú kávu prefiltrujeme cez papierový filter a podľa chuti pridáme cukor.
  • Pre jemnejšiu chuť si navrch pridáme čerstvo pripravenú domácu šľahačku.

Espresso čokoládová pena

Hľadáte možnosť ako spojiť dezert i kávičku do jednej dobroty? Nech sa páči!
INGREDIENCIE
  • 200 g čokoláda 70%
  • 1 KL maslo
  • 500 g smotana na šľahanie
  • 3 ks vajce
  • 1 šálka espresso
  • 1 KL hnedý cukor
  • 1 KL čokoládový likér
POSTUP
  • Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a maslo.
  • V druhej miske si zmiešame žĺtky s cukrom do peny a pridáme čokoládový likér s vychladnutým espressom.
  • Žĺtkovú zmes postupne (po lyžiciach) vmiešame do rozpustenej čokolády.
  • Polovicu vyšľahanej smotany zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi.
  • Na záver veľmi opatrne pridáme sneh z bielkov tak, aby pena ostala nadýchaná.

Kávové mafiny s vlašskými orieškami

Naozaj silné a aromatické, ale zároveň vláčne aj chrumkavé mafiny s kávovým krémom si zamilujete. 
INGREDIENCIE
  • 120 ml silná káva (espresso)
  • 1 PL instantná káva
  • 240 g hladká múka
  • 1 balíček kypriaci prášok
  • 0.5 KL soľ
  • 125 g zmäknuté maslo
  • 150 g kryštálový cukor
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 1 ks vajce
  • 3 PL kyslá smotana
  • 2 hrste nasekané vlašské orechy
 
KÁVOVÝ KRÉM:
  • 250 g Mascarpone
  • 100 g práškový cukor
  • 50 ml silná káva (espresso)
  • 100 ml smotana na šľahanie
 
NA OZDOBU:
  • 1 hrsť nasekané vlašské orechy
POSTUP
  • V šálke spolu vymiešame uvarenú kávu a lyžicu instantnej kávy. Odložíme bokom.
  • V miske navážime múku, ktorú premiešame s kypriacim práškom a soľou. Odložíme bokom.
  • Vo väčšej miske postupne vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a celým vajíčkom.
  • Potom po tretinách pridávame a postupne zašľahávame kávovú zmes, múku a kyslú smotanu (po lyžiciach).
  • Nakoniec vmiešame oriešky nasekané na väčšie kúsky.
  • Mafinky pečieme pri teplote 180°C zhruba 20 minút.
  • Medzitým si pripravíme kávový krém postupným vyšľahávaním mascarpone s cukrom, kávou a smotanou. Uložíme do chladu.
  • Tuhý krém striekame cukrárskym vreckom na vychladnuté mufinky a finálne posypeme nasekanými orieškami, ktoré sme opražili na suchej panvici.

Írska káva

Silná káva obohatená o kvalitnú írsku whisky - zjemnená šľahačkou. To je írska káva.
INGREDIENCIE
  • 4 cl írska whisky (40 ml)
  • 9 cl silná káva (90 ml)
  • 1 ČL hnedý cukor
  • šľahačka
POSTUP
  • Do zohriateho pohára dáme trstinový cukor a prilejeme horúcu kávu. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil.
  • Primiešame írsku whisky a obohatíme o šľahačku. Ihneď podávame.

Kávovo - banánové smoothie s proteínom

Lahodné splynutie horkej kávy a sladkého banánu zjemnené vanilkovým jogurtom a obohatené o čokoládový proteín - ľadom upravené na letnú verziu...
INGREDIENCIE
  • 120 ml silná káva
  • 1 ks banán
  • 120 ml vanilkový jogurt
  • 1 PL čokoládový proteínový prášok
  • ľad
POSTUP
  • Všetky suroviny dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme.
  • Smoothie nalejeme do pohára a ihneď podávame.

Kávovo - orechový hrnčekový koláč z mikrovlnky (bez vajec)

Chrumkavé orechy ako súčasť lahodného kávového cesta... Ideálny koláčik ku poobedňajšej kávičke - navyše vďaka mikrovlnkovej príprave bude hotový za pár minút.
INGREDIENCIE
  • 3 PL hladká múka
  • 1 štipka prášok do pečiva
  • 1 štipka sóda bikarbóna
  • 3 PL kondenzované mlieko
  • 2 PL maslo (roztopené)
  • 4 PL mlieko
  • 1 ČL instantná káva
  • 1.5 PL vlašské orechy (posekané)
  • šľahačka
  • karamel
POSTUP
  • Instantnú kávu si zmiešame s mliekom. Následne primiešame kondenzované mlieko a roztopené maslo.
  • Pridáme aj múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Všetko spolu dobre premiešame. (Ak chcete mať koláčik voňavejší, tak pridajte aj trošku mletej škorice a badiánu).
  • Nakoniec do cesta primiešame posekané vlašské orechy a dáme "piecť" do mikrovlnky na cca 2 minúty (850 W).
  • Koláčik necháme mierne vychladnúť (cca 5 minút) a následne obohatíme o šľahačku a karamel. Môžeme aj prevoňať mletou škoricou.

Lahodná maslová káva

Obohaťte svoju rannú šálku kávy o kúsok masla a trošku kokosového oleja. Maslo v káve dodá telu vysokú dávku energie a kokosový olej priaznivo vplýva na chudnutie (okrem iného).
INGREDIENCIE
  • 2 PL čerstvo pomletá káva
  • 1 hrnček horúca voda
  • 1 PL kokosový olej
  • 1 PL maslo
POSTUP
  • Pomletú kávu si zalejeme horúcou vodou a necháme 5 minút "lúhovať". Potom scedíme a dáme do mixéra. Pridáme maslo a kokosový olej. Krátko premixujeme, nalejeme do šialky a podávame.

Kávová zmrzlina

Lahodná domáca zmrzlina pre všetkých milovníkov kávy...
INGREDIENCIE
  • 600 ml smotana na šľahanie
  • 300 ml kondenzované mlieko
  • 2.5 ČL instantná káva
  • 2 PL voda
POSTUP
  • Instantnú kávu vymiešame v 2 PL vody.
  • Smotanu na šľahanie vyšľaháme a následne ku nej primiešame kondenzované mlieko.
  • Nakoniec primiešame kávu.
  • Pripravenú zmrzlinovú zmes nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a zakryjeme najskôr potravinárskou fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu zmrzliny, a následne uzavrieme.
  • Zmrzlinu dáme aspoň na 6 hodín do mrazničky (ideálne na celú noc).

Domáci kávový likér

Lahodný likér, ktorý si zamilujú nielen všetci vášniví kávičkári...
INGREDIENCIE
  • 1 konzerva sladené kondenzované mlieko
  • 250 ml plnotučné mlieko
  • 50 ml smotana na šľahanie
  • 300 ml silná káva
  • 500 ml rum
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 PL hnedý cukor
POSTUP
  • Všetko okrem rumu dáme do hrnca a na miernom ohni a za stáleho miešania zahrievame. Asi po 5 minútam tenkým prúdom prilejeme rum a odstavíme.
  • Hotový likér nalejeme do fliaš a dáme aspoň na 24 hodín do chladničky odležať.

Ľadové frappé
Lahodná ľadová káva s bohatou penou, ktorú dotiahnete k dokonalosti hriešnou šľahačkou, čokoládovým topingom a čokoládovými hoblinkami...
INGREDIENCIE
  • 4.5 ČL instantná káva
  • 300 ml mlieko
  • 0.5 balíčka vanilkový cukor
  • 2 ČL kondenzované mlieko
  • ľad
  • šľahačka
  • čokoládový toping
  • čokoládové hoblinky
 
POMÔCKY:
French press alebo mixér
POSTUP
  • Instantnú kávu poriadne rozmiešame v troške mlieka. Následne pridáme aj zvyšné mlieko, cukor a kondenzované mlieko. Všetko spolu dobre premiešame.
  • Osladenú mliečnu kávu nalejeme do French pressu (celá príprava môže prebiehať v ňom) a pumpujeme, až kým sa nám nevytvorí bohatá pena. Namiesto French pressu môžeme použiť aj klasický alebo tyčový mixér.
  • Do dvoch vysokých pohárov dáme ľad a rozdelíme kávu s penou. Môžeme ešte obohatiť o šľahačku, čokoládový toping a čokoládové hoblinky.

Čokoládovo - Kávová pena
Pohárový dezert ľahučký ako obláčik, ktorý ocenia hlavne všetci čokoholici a kávičkári.
INGREDIENCIE
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÁ PENA:
  • 2 ks vajce
  • 2 PL krupicový cukor
  • 100 g horká čokoláda
  • 150 ml smotana na šľahanie
  • 2 ČL instantná káva
 
PENA Z BIELEJ ČOKOLÁDY:
  • 2 ks vajce
  • 0.5 balíčka vanilkový cukor
  • 1 PL krupicový cukor
  • 100 g biela čokoláda
  • 150 ml smotana na šľahanie
 
NA OZDOBU:
dobošky, čokoláda, kávové zrná
POSTUP
  • Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme do misy a vyšľaháme. Tesne pred koncom pridáme cukor a šľaháme až kým nám nevznikne hustá a lesklá zmes.
  • Horkú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešame instantnú kávu. Následne pridáme 30 ml smotany na šľahanie, žĺtky a dobre premiešame. Zvyšnú smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, potom spojíme s bielkami a čokoládou.
  • Penu z bielej čokolády si pripravíme rovnako ako čokoládovo-kávovú penu.
  • Do 4 pohárov rozdelíme najskôr čokoládovo-kávovú penu a potom aj penu z bielej čokolády. Dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
  • Pred podávaním môžeme ozdobiť posekanými doboškami, nastrúhanou čokoládou alebo kávovými zrnami.

Matcha ľadová káva
Zaujímavé spojenie zeleného čaju s kávou zjemnené mliekom - v osviežujúcej ľadovej verzii. 
INGREDIENCIE
  • 2 PL horúca voda
  • 1 ČL matcha prášok (japonský mletý zelený čaj)
  • 3 ČL cukrový sirup
  • 60 ml mlieko
  • 60 ml silná káva
  • ľad
POSTUP
  • Matcha prášok dáme do malej misky, prilejeme horúcu vodu a cukrový sirup. Dobre premiešame.
  • Pohár, v ktorom budeme kávu servírovať naplníme ľadom.
  • Do pohára nalejeme zelený čaj, mlieko a nakoniec kávu. Ihneď podávame.

Kávová limonáda
Letné osvieženie pre milovníkov kávy...
INGREDIENCIE
  • 100 ml silná káva
  • 40 ml limetková šťava
  • 100 ml sóda
  • podľa chuti cukrový sirup
  • ľad
  • limetka na ozdobu
POSTUP
  • Pohár, v ktorom budeme nápoj servírovať naplníme ľadom.
  • Nalejeme vychladenú kávu a limetkovú šťavu. Podľa chuti pridáme cukrový sirup a dobre premiešame.
  • Nakoniec prilejeme sódu, ozdobíme limetkou a môžeme podávať.

Kokosová ľadová káva
Lahodná ľadová káva obohatená o "kvapku" kokosového sirupu a dotiahnutá do dokonalosti neodolateľnou kokosovou zmrzlinou...
INGREDIENCIE
  • 150 ml silná káva
  • 300 ml plnotučné mlieko
  • 3 PL barmanský kokosový sirup
  • 4 ks kopček kokosovej zmrzliny
  • kávové zrná na ozdobu
  • ľad
POSTUP
  • Vychladnutú kávu zmiešame s mliekom a kokosovým sirupom.
  • Pripravíme si 4 poháre, do ktorých dáme po dve kocky ľadu. Potom do každého nalejeme kávu, obohatíme o zmrzlinu a nakoniec ozdobíme kávovými zrnkami. Ihneď podávame.

Káva s tonikom - Espresso tonic
Na prvé počutie to neznie veľmi lákavo, ale keď odložíte predsudky a vyskúšate tento lahodný kávový nápoj, tak si ho potom budete chcieť doma pripravovať každý deň...
INGREDIENCIE
  • 200 ml tonic
  • 45 ml espresso
  • ľad
POSTUP
  • Pripravíme si pohár, v ktorom budeme nápoj servírovať, a naplníme ho ľadom.
  • Nalejeme vychladený tonic a potom aj espresso. Ihneď podávame.

Ľadová káva so zmrzlinou a vaječným likérom
Ideálne ľadové osvieženie počas horúcich letných dní pre všetkých milovníkov kávy.
INGREDIENCIE
  • 3 ČL mletá zrnková káva
  • 300 ml voda
  • 100 ml vaječný likér
  • 2 ks kopček vanilkovej zmrzliny
POSTUP
  • Uvaríme si kávu a necháme ju vychladnúť. Následne ju môžeme dať do chladničky prípadne ešte schladiť ľadom.
  • Do 2 pohárov rozdelíme vaječný likér, vychladnutú kávu a doplníme kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Ľadová káva z kociek
Lahodná a osviežujúca ľadová káva sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Vyskúšajte aj tento, v ktorom nepoužijeme obyčajné ľadové kocky ale kávové...
INGREDIENCIE
  • 150 ml silná káva
  • 400 ml mlieko
  • 2 PL sladené kondenzované mlieko
  • 1 balíček vanilkový cukor
 
POMÔCKY:
  • plastový box na ľadové kocky
POSTUP
  • Vychladnutú kávu nalejeme do boxu na ľadové kocky a dáme do mrazničky.
  • Plnotučné mlieko zmiešame s kondenzovaným mliekom a vanilkovým cukrom.
  • Do pohárov rozdelíme ľadové kocky kávy, zalejeme mliekom a ihneď podávame.
 

Karamelová ľadová káva
Neviete si predstaviť leto bez ľadovej kávy? Tak potom túto karamelovú si určite zamilujete...
INGREDIENCIE
  • 400 ml voda
  • 100 ml karamelové kondenzované mlieko
  • 4 KL instantná káva
  • podľa chuti ľad
  • podľa chuti karamelový sirup
  • podľa chuti mlieko
POSTUP
  • Uvaríme si kávu a necháme ju vychladnúť.
  • Do dvoch pohárov rozdelíme ľad a karamelové kondenzované mlieko. Následne nalejeme kávu a podľa chuti karamelový sirup prípadne mlieko.
 
  • Pre ešte lahodnejšiu chuť pridajte do každého pohára kopček karamelovej zmrzliny.

Ľadová káva so salkom
Iba 3 suroviny budete potrebovať na prípravu dokonalej ľadovej kávy. Tak len smelo do toho! 
INGREDIENCIE
  • 150 ml silná káva
  • 3 PL kondenzované mlieko
  • ľad
POSTUP
  • Do vyššieho pohára dáme ľad, nalejeme kávu a pridáme kondenzované mlieko. Premiešame a ihneď podávame.

Ľadová káva
So stúpajúcimi teplotami začíname hľadať niečo na schladenie. Výbornou voľbou je ľadová káva, ktorá osvieži a zároveň dodá potrebnú energiu.
INGREDIENCIE
  • 500 ml studená voda
  • 4 PL mletá káva
  • ľad
  • cukor
  • mlieko
POSTUP
  • Mletú kávu dáme do misky a zalejeme ju studenou vodou. Dobre premiešame a dáme minimálne na 8 hodín do chladničky.
  • Poháre naplníme ľadom a následne zalejeme kávou. Podľa chuti môžeme osladiť alebo obohatiť o mlieko.

Tekvicové latte
Horúca káva s tekvicovým pyré a hrejivými koreninami. Dokonalá pochúťka na chladné jesenné dni.
INGREDIENCIE
  • 300 g tekvicová dužina (maslová al. hokkaido)
  • 500 ml mlieko
  • 2 PL trstinový cukor
  • 1 KL mletá škorica
  • 0.5 KL sušený zázvor
  • 0.25 KL muškátový oriešok
  • 1 štipka mleté klinčeky
  • 100 ml espresso
POSTUP
  • Tekvicovú dužinu (bez šupky) pokrájame na malé kocky, naparíme v sitku a následne ju pretlačíme cez sitko do rajnice.
  • Prilejeme mlieko, pridáme cukor, škoricu, zázvor, klinčeky a čerstvo postrúhaný muškátový oriešok.
  • Všetko spolu privedieme k varu a povaríme zhruba 3 minútky.
  • Do väčších hrnčekov potom nalejeme tekvicové mlieko, do každého nalejeme zhruba 50 ml horúceho espressa a navrch nastriekame šľahačku.
  • Tekvicové latte môžeme ešte poprášiť škoricou a pridať aj škoricové drievko

VITAJTE !!

 

Veľmi nás teší, že ste sa rozhodli podeliť sa s nami o svoje obľúbené recepty.

Tento skupinový projekt bol založený s cieľom zdieľať a zdokumentovať najlepšie recepty od našich skvelých členov, ktorí sú nadšenci a milovníci dobrého jedla.

Tento zborník je zložený z rôznych kategórií receptov, ktoré sme prijali od členov našej skupiny.

Obsahuje tradičné slovenské jedlá, ako aj moderné a medzinárodné kuchyne.
Od sladkých po slané jedlá, od jednoduchých po zložité recepty, tento zborník má niečo pre každého.
 
Verím, že tento zborník vás inšpiruje k tomu, aby ste sa pustili do varenia a
vyskúšali si niektoré z týchto fantastických receptov.
 
Možno sa dokonca stanú vašimi novými obľúbenými jedlami,
ktoré budete radi variť pre vašich priateľov a rodinu.
 
Ešte raz ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na tomto projekte,
a teším sa na ďalšie skvelé recepty od našich členov v budúcnosti.

 

Dobrú chuť !! 😋🥰

TOP RECEPTY

 

Filter
Cena

Update cookies preferences