Recepty s kávou
Kávová roláda
Úžasne jemná a nadýchaná roláda s lahodnou kávovou plnku. Dokonalá!
INGREDIENCIE
CESTO:
-
5 ks vajce
-
8 PL kryštálový cukor
-
8 PL polohrubá múka
-
3 PL vychladená káva
-
1 KL kypriaci prášok do pečiva
KÁVOVÝ KRÉM:
-
250 g Mascarpone
-
2 PL instantá káva
-
250 ml 33% smotana na šľahanie
-
60 g cukor práškový
POSTUP
-
Vajíčka oddelíme a z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
-
Po jednom pridávame žĺtky. Postupne pridáme aj po lyžiciach studenú kávu a múku. Na záver vmiešame prášok do pečiva.
-
Pripravené cesto vylejeme na menší plech (30x20), ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 10 minút.
-
Upečené cesto preložíme na utierku a ešte teplé pomocou utierky zrolujeme. Necháme úplne vychladnúť.
-
Medzitým si pripravíme krém. Instantnú kávu vmiešame do smotany na šľahanie a dáme variť. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým sa káva úplne nerozpustí. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Následne ju vyšľaháme do tuha.
Rýchla kávová pena s čokoládou
Nadýchaná čoko pena s kávovou arómou.
INGREDIENCIE
CESTO:-
2 PL instantná káva
-
2 PL voda
-
2 tégliky smotana na šľahanie
-
2 PL práškový cukor
-
100 g čokoláda
POSTUP
-
V malej miske vymiešame instantnú kávu so studenou vodou.
-
Čokoládu nasekáme na drobné kúsky a rozpustíme v 50 ml ohriatej smotany. Necháme vychladnúť.
-
Zvyšok smotany vyšľaháme vo veľkej miske s cukrom do šľahačky.
-
Do šľahačky primiešame vychladnutú čokoládu a kávu. Ešte minútu šľaháme.
-
Penu rozdelíme do pohárov a dozdobíme kávovými zrnkami.
Kávovo – škoricová bábovka
Škorica a krémová instantná káva dodajú klasickej bábovke neodolateľnú arómu.
INGREDIENCIE
-
5 ks vajce
-
150 g kryštálový cukor
-
100 ml olej
-
100 ml minerálka
-
230 g polohrubá múka
-
1.5 KL kypriaci prášok
-
1 štipka soľ
-
1 KL mletá škorica
-
1 PL instantná krémová káva
-
trochu maslo na vymastenie formy
-
trochu hrubá múka na vysypanie formy
POSTUP
-
Vajíčka rozklepneme a bielky oddelíme do veľkej misky.
-
Bielky šľaháme, kým nestratia priehľadnosť a potom postupne (po lyžiciach) zašľahávame cukor, kým nevyšľaháme pevný bielkový sneh.
-
Do snehu po jednom zašľaháme žĺtky, primiešame minerálku a olej.
-
Nakoniec do misky preosejeme múku, kypriaci prášok a soľ. Vymiešame.
-
Polovicu cesta prelejeme do inej misky a vymiešame so škoricou a kávou.
-
Rúru rozohrejeme na 180°C a formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
-
Najskôr do formy navrstvíme kávové cesto, naň nalejeme „čisté“ cesto a špajľou niekoľkokrát prejdeme po obvode formy, aby sa cestá zľahka prepojili.
-
Bábovku pečieme zhruba 40 minút, alebo kým z nej zapichnutá špajľa nevyjde čistá.
-
Podávame so šálkou dobrej kávy BORKOS - ARTcoffee
Korenistá káva so škoricou
Lahodná káva ochutená škoricou a kardamónom je tým pravým, horúcim pokušením kávičkárov.
INGREDIENCIE
-
3 KL mletá káva
-
5 ks kardamón (zrniečka)
-
1.5 KL škorica
-
1 štipka mleté čierne korenie
-
600 ml voda
-
podľa chuti cukor
ŠĽAHAČKA:
-
200 ml smotana na šľahanie (33 %)
-
20 g práškový cukor
POSTUP
-
Kardamón si rozdrvíme v mažiari, pridáme čierne korenie a škoricu. Všetko zalejeme horúcou vodou a chvíľu povaríme.
-
Pridáme mletú kávu a všetko poriadne premiešame. Krátko povaríme a odložíme z plameňa.
-
Takto pripravenú kávu prefiltrujeme cez papierový filter a podľa chuti pridáme cukor.
-
Pre jemnejšiu chuť si navrch pridáme čerstvo pripravenú domácu šľahačku.
Espresso čokoládová pena
Hľadáte možnosť ako spojiť dezert i kávičku do jednej dobroty? Nech sa páči!
INGREDIENCIE
-
200 g čokoláda 70%
-
1 KL maslo
-
500 g smotana na šľahanie
-
3 ks vajce
-
1 šálka espresso
-
1 KL hnedý cukor
-
1 KL čokoládový likér
POSTUP
-
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a maslo.
-
V druhej miske si zmiešame žĺtky s cukrom do peny a pridáme čokoládový likér s vychladnutým espressom.
-
Žĺtkovú zmes postupne (po lyžiciach) vmiešame do rozpustenej čokolády.
-
Polovicu vyšľahanej smotany zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi.
-
Na záver veľmi opatrne pridáme sneh z bielkov tak, aby pena ostala nadýchaná.
Kávové mafiny s vlašskými orieškami
Naozaj silné a aromatické, ale zároveň vláčne aj chrumkavé mafiny s kávovým krémom si zamilujete.
INGREDIENCIE
-
120 ml silná káva (espresso)
-
1 PL instantná káva
-
240 g hladká múka
-
1 balíček kypriaci prášok
-
0.5 KL soľ
-
125 g zmäknuté maslo
-
150 g kryštálový cukor
-
1 balíček vanilkový cukor
-
1 ks vajce
-
3 PL kyslá smotana
-
2 hrste nasekané vlašské orechy
KÁVOVÝ KRÉM:
-
250 g Mascarpone
-
100 g práškový cukor
-
50 ml silná káva (espresso)
-
100 ml smotana na šľahanie
NA OZDOBU:
-
1 hrsť nasekané vlašské orechy
POSTUP
-
V šálke spolu vymiešame uvarenú kávu a lyžicu instantnej kávy. Odložíme bokom.
-
V miske navážime múku, ktorú premiešame s kypriacim práškom a soľou. Odložíme bokom.
-
Vo väčšej miske postupne vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a celým vajíčkom.
-
Potom po tretinách pridávame a postupne zašľahávame kávovú zmes, múku a kyslú smotanu (po lyžiciach).
-
Nakoniec vmiešame oriešky nasekané na väčšie kúsky.
-
Mafinky pečieme pri teplote 180°C zhruba 20 minút.
-
Medzitým si pripravíme kávový krém postupným vyšľahávaním mascarpone s cukrom, kávou a smotanou. Uložíme do chladu.
-
Tuhý krém striekame cukrárskym vreckom na vychladnuté mufinky a finálne posypeme nasekanými orieškami, ktoré sme opražili na suchej panvici.
Írska káva
Silná káva obohatená o kvalitnú írsku whisky - zjemnená šľahačkou. To je írska káva.
INGREDIENCIE
-
4 cl írska whisky (40 ml)
-
9 cl silná káva (90 ml)
-
1 ČL hnedý cukor
-
šľahačka
POSTUP
-
Do zohriateho pohára dáme trstinový cukor a prilejeme horúcu kávu. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil.
-
Primiešame írsku whisky a obohatíme o šľahačku. Ihneď podávame.
Kávovo - banánové smoothie s proteínom
Lahodné splynutie horkej kávy a sladkého banánu zjemnené vanilkovým jogurtom a obohatené o čokoládový proteín - ľadom upravené na letnú verziu...
INGREDIENCIE
-
120 ml silná káva
-
1 ks banán
-
120 ml vanilkový jogurt
-
1 PL čokoládový proteínový prášok
-
ľad
POSTUP
-
Všetky suroviny dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme.
-
Smoothie nalejeme do pohára a ihneď podávame.
Kávovo - orechový hrnčekový koláč z mikrovlnky (bez vajec)
Chrumkavé orechy ako súčasť lahodného kávového cesta... Ideálny koláčik ku poobedňajšej kávičke - navyše vďaka mikrovlnkovej príprave bude hotový za pár minút.
INGREDIENCIE
-
3 PL hladká múka
-
1 štipka prášok do pečiva
-
1 štipka sóda bikarbóna
-
3 PL kondenzované mlieko
-
2 PL maslo (roztopené)
-
4 PL mlieko
-
1 ČL instantná káva
-
1.5 PL vlašské orechy (posekané)
-
šľahačka
-
karamel
POSTUP
-
Instantnú kávu si zmiešame s mliekom. Následne primiešame kondenzované mlieko a roztopené maslo.
-
Pridáme aj múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Všetko spolu dobre premiešame. (Ak chcete mať koláčik voňavejší, tak pridajte aj trošku mletej škorice a badiánu).
-
Nakoniec do cesta primiešame posekané vlašské orechy a dáme "piecť" do mikrovlnky na cca 2 minúty (850 W).
-
Koláčik necháme mierne vychladnúť (cca 5 minút) a následne obohatíme o šľahačku a karamel. Môžeme aj prevoňať mletou škoricou.
Lahodná maslová káva
Obohaťte svoju rannú šálku kávy o kúsok masla a trošku kokosového oleja. Maslo v káve dodá telu vysokú dávku energie a kokosový olej priaznivo vplýva na chudnutie (okrem iného).
INGREDIENCIE
-
2 PL čerstvo pomletá káva
-
1 hrnček horúca voda
-
1 PL kokosový olej
-
1 PL maslo
POSTUP
-
Pomletú kávu si zalejeme horúcou vodou a necháme 5 minút "lúhovať". Potom scedíme a dáme do mixéra. Pridáme maslo a kokosový olej. Krátko premixujeme, nalejeme do šialky a podávame.
Kávová zmrzlina
Lahodná domáca zmrzlina pre všetkých milovníkov kávy...
INGREDIENCIE
-
600 ml smotana na šľahanie
-
300 ml kondenzované mlieko
-
2.5 ČL instantná káva
-
2 PL voda
POSTUP
-
Instantnú kávu vymiešame v 2 PL vody.
-
Smotanu na šľahanie vyšľaháme a následne ku nej primiešame kondenzované mlieko.
-
Nakoniec primiešame kávu.
-
Pripravenú zmrzlinovú zmes nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a zakryjeme najskôr potravinárskou fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu zmrzliny, a následne uzavrieme.
-
Zmrzlinu dáme aspoň na 6 hodín do mrazničky (ideálne na celú noc).
Domáci kávový likér
Lahodný likér, ktorý si zamilujú nielen všetci vášniví kávičkári...
INGREDIENCIE
-
1 konzerva sladené kondenzované mlieko
-
250 ml plnotučné mlieko
-
50 ml smotana na šľahanie
-
300 ml silná káva
-
500 ml rum
-
1 ks vanilkový cukor
-
1 PL hnedý cukor
POSTUP
-
Všetko okrem rumu dáme do hrnca a na miernom ohni a za stáleho miešania zahrievame. Asi po 5 minútam tenkým prúdom prilejeme rum a odstavíme.
-
Hotový likér nalejeme do fliaš a dáme aspoň na 24 hodín do chladničky odležať.
Ľadové frappé
Lahodná ľadová káva s bohatou penou, ktorú dotiahnete k dokonalosti hriešnou šľahačkou, čokoládovým topingom a čokoládovými hoblinkami...
INGREDIENCIE
-
4.5 ČL instantná káva
-
300 ml mlieko
-
0.5 balíčka vanilkový cukor
-
2 ČL kondenzované mlieko
-
ľad
-
šľahačka
-
čokoládový toping
-
čokoládové hoblinky
POMÔCKY:
French press alebo mixér
POSTUP
-
Instantnú kávu poriadne rozmiešame v troške mlieka. Následne pridáme aj zvyšné mlieko, cukor a kondenzované mlieko. Všetko spolu dobre premiešame.
-
Osladenú mliečnu kávu nalejeme do French pressu (celá príprava môže prebiehať v ňom) a pumpujeme, až kým sa nám nevytvorí bohatá pena. Namiesto French pressu môžeme použiť aj klasický alebo tyčový mixér.
-
Do dvoch vysokých pohárov dáme ľad a rozdelíme kávu s penou. Môžeme ešte obohatiť o šľahačku, čokoládový toping a čokoládové hoblinky.
Čokoládovo - Kávová pena
Pohárový dezert ľahučký ako obláčik, ktorý ocenia hlavne všetci čokoholici a kávičkári.
INGREDIENCIE
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÁ PENA:
-
2 ks vajce
-
2 PL krupicový cukor
-
100 g horká čokoláda
-
150 ml smotana na šľahanie
-
2 ČL instantná káva
PENA Z BIELEJ ČOKOLÁDY:
-
2 ks vajce
-
0.5 balíčka vanilkový cukor
-
1 PL krupicový cukor
-
100 g biela čokoláda
-
150 ml smotana na šľahanie
NA OZDOBU:
dobošky, čokoláda, kávové zrná
POSTUP
-
Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme do misy a vyšľaháme. Tesne pred koncom pridáme cukor a šľaháme až kým nám nevznikne hustá a lesklá zmes.
-
Horkú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešame instantnú kávu. Následne pridáme 30 ml smotany na šľahanie, žĺtky a dobre premiešame. Zvyšnú smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, potom spojíme s bielkami a čokoládou.
-
Penu z bielej čokolády si pripravíme rovnako ako čokoládovo-kávovú penu.
-
Do 4 pohárov rozdelíme najskôr čokoládovo-kávovú penu a potom aj penu z bielej čokolády. Dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
-
Pred podávaním môžeme ozdobiť posekanými doboškami, nastrúhanou čokoládou alebo kávovými zrnami.
Matcha ľadová káva
Zaujímavé spojenie zeleného čaju s kávou zjemnené mliekom - v osviežujúcej ľadovej verzii.
INGREDIENCIE
-
2 PL horúca voda
-
1 ČL matcha prášok (japonský mletý zelený čaj)
-
3 ČL cukrový sirup
-
60 ml mlieko
-
60 ml silná káva
-
ľad
POSTUP
-
Matcha prášok dáme do malej misky, prilejeme horúcu vodu a cukrový sirup. Dobre premiešame.
-
Pohár, v ktorom budeme kávu servírovať naplníme ľadom.
-
Do pohára nalejeme zelený čaj, mlieko a nakoniec kávu. Ihneď podávame.
Kávová limonáda
Letné osvieženie pre milovníkov kávy...
INGREDIENCIE
-
100 ml silná káva
-
40 ml limetková šťava
-
100 ml sóda
-
podľa chuti cukrový sirup
-
ľad
-
limetka na ozdobu
POSTUP
-
Pohár, v ktorom budeme nápoj servírovať naplníme ľadom.
-
Nalejeme vychladenú kávu a limetkovú šťavu. Podľa chuti pridáme cukrový sirup a dobre premiešame.
-
Nakoniec prilejeme sódu, ozdobíme limetkou a môžeme podávať.
Kokosová ľadová káva
Lahodná ľadová káva obohatená o "kvapku" kokosového sirupu a dotiahnutá do dokonalosti neodolateľnou kokosovou zmrzlinou...
INGREDIENCIE
-
150 ml silná káva
-
300 ml plnotučné mlieko
-
3 PL barmanský kokosový sirup
-
4 ks kopček kokosovej zmrzliny
-
kávové zrná na ozdobu
-
ľad
POSTUP
-
Vychladnutú kávu zmiešame s mliekom a kokosovým sirupom.
-
Pripravíme si 4 poháre, do ktorých dáme po dve kocky ľadu. Potom do každého nalejeme kávu, obohatíme o zmrzlinu a nakoniec ozdobíme kávovými zrnkami. Ihneď podávame.
Káva s tonikom - Espresso tonic
Na prvé počutie to neznie veľmi lákavo, ale keď odložíte predsudky a vyskúšate tento lahodný kávový nápoj, tak si ho potom budete chcieť doma pripravovať každý deň...
INGREDIENCIE
-
200 ml tonic
-
45 ml espresso
-
ľad
POSTUP
-
Pripravíme si pohár, v ktorom budeme nápoj servírovať, a naplníme ho ľadom.
-
Nalejeme vychladený tonic a potom aj espresso. Ihneď podávame.
Ľadová káva so zmrzlinou a vaječným likérom
Ideálne ľadové osvieženie počas horúcich letných dní pre všetkých milovníkov kávy.
INGREDIENCIE
-
3 ČL mletá zrnková káva
-
300 ml voda
-
100 ml vaječný likér
-
2 ks kopček vanilkovej zmrzliny
POSTUP
-
Uvaríme si kávu a necháme ju vychladnúť. Následne ju môžeme dať do chladničky prípadne ešte schladiť ľadom.
-
Do 2 pohárov rozdelíme vaječný likér, vychladnutú kávu a doplníme kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Ľadová káva z kociek
Lahodná a osviežujúca ľadová káva sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Vyskúšajte aj tento, v ktorom nepoužijeme obyčajné ľadové kocky ale kávové...
INGREDIENCIE
-
150 ml silná káva
-
400 ml mlieko
-
2 PL sladené kondenzované mlieko
-
1 balíček vanilkový cukor
POMÔCKY:
-
plastový box na ľadové kocky
POSTUP
-
Vychladnutú kávu nalejeme do boxu na ľadové kocky a dáme do mrazničky.
-
Plnotučné mlieko zmiešame s kondenzovaným mliekom a vanilkovým cukrom.
-
Do pohárov rozdelíme ľadové kocky kávy, zalejeme mliekom a ihneď podávame.
Karamelová ľadová káva
Neviete si predstaviť leto bez ľadovej kávy? Tak potom túto karamelovú si určite zamilujete...
INGREDIENCIE
-
400 ml voda
-
100 ml karamelové kondenzované mlieko
-
4 KL instantná káva
-
podľa chuti ľad
-
podľa chuti karamelový sirup
-
podľa chuti mlieko
POSTUP
-
Uvaríme si kávu a necháme ju vychladnúť.
-
Do dvoch pohárov rozdelíme ľad a karamelové kondenzované mlieko. Následne nalejeme kávu a podľa chuti karamelový sirup prípadne mlieko.
-
Pre ešte lahodnejšiu chuť pridajte do každého pohára kopček karamelovej zmrzliny.
Ľadová káva so salkom
Iba 3 suroviny budete potrebovať na prípravu dokonalej ľadovej kávy. Tak len smelo do toho!
INGREDIENCIE
-
150 ml silná káva
-
3 PL kondenzované mlieko
-
ľad
POSTUP
-
Do vyššieho pohára dáme ľad, nalejeme kávu a pridáme kondenzované mlieko. Premiešame a ihneď podávame.
Ľadová káva
So stúpajúcimi teplotami začíname hľadať niečo na schladenie. Výbornou voľbou je ľadová káva, ktorá osvieži a zároveň dodá potrebnú energiu.
INGREDIENCIE
-
500 ml studená voda
-
4 PL mletá káva
-
ľad
-
cukor
-
mlieko
POSTUP
-
Mletú kávu dáme do misky a zalejeme ju studenou vodou. Dobre premiešame a dáme minimálne na 8 hodín do chladničky.
-
Poháre naplníme ľadom a následne zalejeme kávou. Podľa chuti môžeme osladiť alebo obohatiť o mlieko.
Tekvicové latte
Horúca káva s tekvicovým pyré a hrejivými koreninami. Dokonalá pochúťka na chladné jesenné dni.
INGREDIENCIE
-
300 g tekvicová dužina (maslová al. hokkaido)
-
500 ml mlieko
-
2 PL trstinový cukor
-
1 KL mletá škorica
-
0.5 KL sušený zázvor
-
0.25 KL muškátový oriešok
-
1 štipka mleté klinčeky
-
100 ml espresso
POSTUP
-
Tekvicovú dužinu (bez šupky) pokrájame na malé kocky, naparíme v sitku a následne ju pretlačíme cez sitko do rajnice.
-
Prilejeme mlieko, pridáme cukor, škoricu, zázvor, klinčeky a čerstvo postrúhaný muškátový oriešok.
-
Všetko spolu privedieme k varu a povaríme zhruba 3 minútky.
-
Do väčších hrnčekov potom nalejeme tekvicové mlieko, do každého nalejeme zhruba 50 ml horúceho espressa a navrch nastriekame šľahačku.
-
Tekvicové latte môžeme ešte poprášiť škoricou a pridať aj škoricové drievko
VITAJTE !!
Veľmi nás teší, že ste sa rozhodli podeliť sa s nami o svoje obľúbené recepty.
Tento skupinový projekt bol založený s cieľom zdieľať a zdokumentovať najlepšie recepty od našich skvelých členov, ktorí sú nadšenci a milovníci dobrého jedla.
Tento zborník je zložený z rôznych kategórií receptov, ktoré sme prijali od členov našej skupiny.
Obsahuje tradičné slovenské jedlá, ako aj moderné a medzinárodné kuchyne.Od sladkých po slané jedlá, od jednoduchých po zložité recepty, tento zborník má niečo pre každého.
Verím, že tento zborník vás inšpiruje k tomu, aby ste sa pustili do varenia a
vyskúšali si niektoré z týchto fantastických receptov.
Možno sa dokonca stanú vašimi novými obľúbenými jedlami,
ktoré budete radi variť pre vašich priateľov a rodinu.
Ešte raz ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na tomto projekte,